divendres, 27 de març del 2009

CELEBRACIÓ DEL XXX ANIVERSARI DE LA REVOLUCIÓ POPULAR SANDINISTA. ALIMENTAR LA NOSTÀLGIA?: RENOVAR L’ESPERANÇA!

El col•lectiu amigues de l’ALBA està preparant la seva activitat mensual, pel dissabte 28 de març a l’Hotel d’Entitats del municipi d’Arbúcies, amb el doble objectiu de celebrar el 30è aniversari de la Revolució Popular Sandinista i l’anunciada declaració de Nicaragua Territori Lliure d’Analfabetisme. És per aquest motiu que s’ha volgut emmarcar aquesta activitat en la celebració de l’inici, el 23 de març de 1980, de la gran Cruzada Nacional de Alfabetización que va obrir el camí de tres dècades de lluita per l’eradicació de l’analfabetisme en aquell país germà que aviat culminaran amb una primera gran victòria. En aquesta ocasió, col•laboren també amb amigues de l’ALBA l’AEPCFA –Associació d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador-, l’Ajuntament d' Arbúcies, l’Ateneu Popular L'arboç d’Arbúcies, la Casa de Nicaragua de Catalunya, la PNLA –Plataforma per una Nicaragua Lliure d’Analfabetisme- i, molt especialment, SOARPAL –Solidaritat Arbúcies/Palacagüína-.
Els organismes participants han volgut organitzar un programa ric en continguts i memòria que portaran a terme prop d’una trentena de persones de diverses entitats d’arreu de Catalunya. Breument:

- a 2/4 de 2, es començarà amb un dinar popular (amanida verda, fideuà de la Casa, postre, aigua, vi i cafè) a preus populars (no caldrà demanar cap hipoteca a la banca que ara, pobre, com es sabut, passa per mals moments...). Cal fer reserva de tiquets a soarpal@hotmail.com o jcolome2@xtec.cat o trucant als telèfons 972 162 626 o 628 299605 (Quico)
- a 2/4 de 5, allà mateix, iniciarem l’activitat que integrarà cinc apartats:
1. Presentació: Cronologia bàsica de la Revolució
(treball de Pep Caballé, amb la col•laboració de Sebas Parra -guió- i Natàlia Zaro -veu-)
2. Lectura de textos: Eduardo Galeano cuenta la historia de la Revolución Sandinista
(treball de la gent del teatre, d’Arbúcies)
3. Música de la Revolució
(Beto, cantarà 5-6 temes representatius)
4. Lectura d’imatges: 15 x 15
(15 persones trien i comenten 1 imatge: Mª Antònia Benavent. Margarita Pelegrí, Jaume Soler i Gemma Castanyer de SOARPAL, Marta Navarro i Genís Otalora de l’AEPCFA-Barcelona, Joan Colomer, Pep Caballé I Sebas Parra de l’AEPCFA-Girona, Josep Cullell de l’Agermanament Vic-Somoto, Ramon Carbonell i Quim Gascó d’Amics de Puerto de Vilafranca del penedés, Enric Font i Carolina Aguado de la Casa de Nicaragua de Catalunya i Mª Rosa terradellas de la Universitat de Girona)
5. Expo: Nicaragua: llegir per a viure
(treball de Juli i Dolors d’IperS sobre el mètode d’alfabetització Yo, si puedo a Nicaragua)
6. Espai final obert i participatiu: acomiadament

S’ha fet una crida a tothom i, especialment, a brigadistes i persones relacionades amb les entitats de cooperació i els agermanaments amb municipis nicaragüencs o organismes de solidaritat. No es tracta, però, d’alimentar cap mena de nostàlgia envers un fet històric segurament irrepetible i ja mig perdut en la memòria d’una època desmemoriada. Malgrat que cal reconèixer que Nicaragua fue un saber, com diria en Manuel Vázquez Montalbán, i que la Revolució Sandinista o la Cruzada Nacional de Alfabetización són noms propis en les pàgines de les històries personals d’una o dues generacions de gent catalana i d’arreu. I ho són perquè vam poder viure una experiència intensa i dolorosa, combativa i alegre, solidària i plena de tendresa, però sobretot, sobretot, plena de saber i d’esperança. De saber que un altre món, on David venç en Goliat, és possible i d’esperança que, malgrat la força de l’imperialisme, la sobirania i la revolució és possible, que tot està per fer i tot és possible... Amb la celebració d’Arbúcies més aviat es pretén, doncs, la renovació de l’esperança, l’educació continuada de l’esperança... L’ocasió mereix deixar de banda la mandra i les excuses, retrobar-nos i tornar a ser els joves que vam ser i no hauríem d’haver deixat de ser mai...

EL DISSABTE TOTHOM A ARBÚCIES!!!

Sebas Parra