dissabte, 7 de maig del 2011

RESUM DE LA REUNIÓ DE LA PNLA del 5-5-2011

Assistents: 14 persones (Enric, M. Goretti, Dani, Silvio, Natàlia, Carmen, Genis, Sebas, Montse, Pilar, Rosa, Sandra, Marta i Candela) de 6 organismes (AEPCFA-Barcelona, AEPCFA-Girona, Amics de Puerto, Casa de Nicaragua, Casa de Nicaragua/Baix Llobregat i Col•lectiu de Solidaritat Sandinista/Casa de Sandino)
S’excusen: 3 persones (Joan C./AEPCFA-GI, Roser F./FETE-UGT i Tina M. (La Mallola-Esplugues)

Resum:

1. S’informa de la reunió mantinguda amb el senyor Carles Llorens, director general de Cooperació al Desenvolupament, el 31-3-11:
Assisteixen:
- Sr. Carles Llorens, Director General de Cooperació al desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.
- Núria Oriol, Responsable d’Amèrica Central i Carib de l’ACCD
- Sra. Mª Rosa Terradellas, Vicerectora de la UdG i responsable de la Secretaria de la Red universitaria Yo, sí puedo.
- Enric Font, president de la Casa de Nicaragua, en representació de la PNLA.
- Genís Otalora, en representació de la AEPCFA-Barcelona.
- Sebas Parra, en representació de la AEPCFA-Girona.
Resum:
- Es tracta la greu problemàtica generada per la decisió de l’anterior D. Gral. de no assumir el compromís del tercer i últim any (2010) d’ajut al projecte d’alfabetització de les comunitats indígenes de la RAAN, projecte ja finalitzat. El Sr. Llorens es compromet a donar-nos una resposta abans de quinze dies.
--------------------------
Valorant que ha passat un mes llarg des de la reunió i no hem rebut cap resposta acordem:
- Continuar, com sempre, la via del diàleg i la cooperació i fer una gestió davant la D. Gral. de Cooperació en relació a la resposta que esperem del Sr. Llorens (s’encarrega en Genís)
- Si feta la gestió continuem igual, demanar a la Presidenta de la Red Universitaria Yo sí puedo, que sol•liciti una altra reunió, urgent, amb el Sr. Llorens. (s’encarrega en Sebas)
- Explicar a la FCONGD tot el procés seguit relacionat amb l’alfabetització a la RAAN (s’encarrega l’Enric)
2. S’informa de les aportacions ingressades relacionades amb de la crida - proposta “Estem amb la Fonseca!”:
- aportacions ingressades (fins al 5-5-11):
- E. B.: 60 €
- Assoc. ItaNica: 400 €
- M. G. (Osca): 300 €
- A. i J. (Bilbao): 30 €
- Apap F. Bosch i Morata (Xàtiva): 300 €
- Tarepa PV (Xàtiva): 300 €
- Casa de Nicaragua: 1.700 € (aportació extraordinària març)

TOTAL: mes de març cobert + 1.390 € del mes d’abril

S’ha fet arribar ja a l’AEPCFA-MGA l’aportació corresponent al mes de març, segons el següent detall:

IMPORTE TRANSFERENCIA ……………………… 2.500,00 USD (1.711,16 EUR)
CAMBIO APLICADO ……………… USD / EUR ….. 1,46099721
TOTAL COMISIONES APLICADAS ………………… 39,00 EUR
TOTAL ………………………………………………….. 1.750,16 EUR

APORTACIÓ MARÇ: 1.700 EUR (Casa Nicaragua) + 50’16 (AEPCFA-BCN)

Alguns organismes (Amics de Puerto, Casa de Nicaragua, AEPCFA-Gi i AEPCFA-BCN,...) estan encara treballant en la creació de la xarxa de donants i les formules que faran servir per a reunir les quantitats compromeses...
3. Decisió final sobre la proposta de creació d’un grup de treball, a mena d’observatori de la cooperació descentralitzada catalana amb Nicaragua:
Després de valorar les fortaleses i debilitats de la PNLA es decideix no tirar endavant la proposta. Es veu, però, la necessitat de visualitzar la rica i diversa cooperació amb el poble, els organismes populars i les institucions de Nicaragua i s’acorda:
- crear un bloc en castellà, per tal que puguin participar persones i organismes de tots els pobles de l’estat espanyol així com altres fonts nicaragüenques, on es publiquin totes les informacions i opinions relacionades amb la cooperació amb Nicaragua. AEPCFA-Girona s’encarrega d’elaborar un primer projecte amb les característiques del bloc i presentar-lo a la propera reunió.
4. IV Brigada IPF-AEPCFA, agost 2011, a les comunitats indígenes rama – kreole de la RAAS Nicaragua:
Una dotzena de persones de Sevilla, Barcelona i Girona han manifestat el seu interès en participar en la Brigada que viatjaria a Bluefields i Kukra Hill, RAAS, Nicaragua durant el mes d’agost. D’una altra banda les integrants de la brigada d’Amics de Puerto de Vilafranca estarien interessades en visitar també la costa carib sud. Es contempla, doncs, la possibilitat d’organitzar la IV Brigada IPF-AEPCFA restringida a les persones que participen als cursos que porta a terme a Girona i Barcelona la FETE-UGT de Catalunya sobre “La cooperació internacional en l’àmbit educatiu: l’exemple de Nicaragua” o que estiguin activament relacionades amb organismes de la PNLA o que cooperen amb Nicaragua.
El pla de treball seria el següent:
- elaborar un programa preliminar de la brigada i publicar una primera circular informativa en el bloc de l’AEPCFA-Girona: abans del 15 de maig.
- obrir i mantenir una comunicació setmanal amb l’AEPCFA-MGA sobre el tema.
- tancament de la brigada y programa definitiu: entre el 3 i el 10 de juny.
- capacitacions i concreció dels temes logístics: a partir del 15 de juny.
Inicialment, l’AEPCFA-Girona (sebasparra@solidaries.org) centralitza tota la informació relacionada amb la brigada.
5. Altres informacions i temes d’interès
- Jornada del dissabte 30 d’abril a Barcelona:
- trobada de col•lectius de solidaritat amb Nicaragua d’arreu de l’estat
- trobada amb l’Ambaixador de Nicaragua, Augusto Zamora, i el Cònsol a Barcelona, Paco Neira (tractem del tema de l’ACCD i quedem en fer-li arribar un dossier...). En relació al projecte que ens va presentar l’ambaixador (dotar d’una placa solar i un televisor+vídeo a les 8.000 escoles de comunitats rurals de Nicaragua) acordem donar-li el màxim suport: començarem amb una gestió amb el FCCD (s’encarrega l’Enric)
- inauguració de la Casa de Sandino
- Suport de l’Ajuntament de Girona a l’alfabetització de les comunitats indígenes rama – kreole de la RAAS, Nicaragua: s’informa que resolta la convocatòria de subvencions destinades a projectes de cooperació al desenvolupament, l’Ajuntament de Girona subvenciona amb 5.000 € la fase inicial de preparació de l’alfabetització a Bluefields, RAAS i, d’una altra banda, a la Junta de Govern Local del 21 d’abril es va acordar establir un conveni de col•laboració entre l'Ajuntament de Girona i l'AEPCFA - Girona, pel desenvolupament d'un projecte d'alfabetització a la costa Caribe Sud en el marc de les activitats vinculades a l'agermanament Girona-Bluefields (Nicaragua) destinant la quantitat de 13.000 €