divendres, 28 de març del 2014

L'AEPCFA PRESENTA "ESCLETXES" EN EL FSCAT-GIRONA 2014

Amb motiu del FSCAT, Fòrum Social Català, que es celebrarà a Girona el proper dissabte 5 d'abril (Facultat d'Educació I Psicologia de la UdG), l'AEPCFA presentarà, entre les 12 i les 14h, "Escletxes"

escletxa 
1. Obertura estreta entre dues peces que no ajusten bé, que no clouen. El sol entrava per les escletxes. Entre les roques hi ha una escletxa que hi passa la mà.
2. fig Deixar una escletxa a l'esperança.
----------------------------------
Des de l'Associació d'Educació Popular Carlos Fonseca Amador, AEPCFA, solidària amb l'alfabetització del poble de Nicaragua, ens preocupa i venim treballant des de fa anys, a Catalunya i arreu, en l'àmbit de l'educació per al desenvolupament (EpD) i la solidaritat internacionalista. Amb la Campanya de difusió, sensibilització i educació per al desenvolupament “Ensenyar, aprendre, salvar-se. Lan daukaia, lan takaia, swakwi takaia”, portada a terme durant el 2012, vam iniciar un ric, mobilitzador i participatiu procés d'elaboració de materials didàctics, de debat i de difusió, cercant la sensibilització i l'educació en valors. Al llarg del desenvolupament d'aquesta Campanya es feia patent la necessitat de crear i consolidar un grup de treball local estable, compromès i solidari i comptar amb alguns materials didàctics específics. Així va néixer, amb la col·laboració de l'Àrea de Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament de Girona, Escletxes.

Escletxes integra cinc vídeos curts (entre 1:52 i 12:27 min.) de realisme social realitzats per l'infògraf solidari Pep Caballé,  que volen ser cinc invitacions al debat i a l'acció solidària sobre cinc paraules desafiants: alfabetització, solidaritat, compromís, dona i internacionalisme. Acompanya aquest material audiovisual un text informatiu sobre la metodologia dels Cercles de lectura i formació divulgats per Paulo Freire i una guia didàctica de cadascun dels vídeos per tal de facilitar la reflexió, el debat i l'acció.
Hem elaborat uns materials didàctics molt senzills i fàcils de reproduir per tal d'assegurar la sostenibilitat i difusió que intenten fomentar el voluntariat, el treball cooperatiu i el compromís solidari.
Hem d'assenyalar també que el grup de joves en formació al voltant d'aquest projecte pretén assolir un objectiu prioritari: fer visible i augmentar el compromís ciutadà gironí amb la ciutat germana de Bluefields (RAAS, Nicaragua) i, en general, amb qualsevol iniciativa solidària ciutadana. No obstant això, creiem que poden ser utilitzats en altres contextos ben diferents.
Volem finalitzar aquesta presentació amb una reflexió més general. Creiem que és urgent intensificar la lluita contra l'analfabetisme polític i la desinformació que caracteritza avui la nostra societat. La futura República Catalana que somiem, en el marc d'un altre món possible en transició cap al socialisme del segle 21, ha de prioritzar l'eradicació dels analfabetismes, l'absolut, el digital i el polític, fonamentalment, i fer del país una gran escola que garanteixi l'accés de tothom a l'educació al llarg i ample de la vida. Només un país poblat d'homes i dones lliures, crítiques, formades i informades, i solidàries tindrà futur. I en el camí cap a la construcció d'aquesta societat s'emmarquen els materials d'Escletxa.