dilluns, 2 de juliol del 2012

ESTRENA A BARCELONA DE LA PEL•LÍCULA DOCUMENTAL DE PEP CABALLÉ “LA REVOLUCIÓN TIENE TODAS LAS VOCALES”


L’atzar ens va regalar una feliç coincidència: la cloenda a Barcelona del III Cicle de Cinema de la Casa de Nicaragua, amb l’estrena del documental dirigit per Pep Caballé “La Revolución tiene todas las vocales”, va coincidir amb la celebració a Nicaragua del Dia del Maestro Nicaragüense. Es reforçava així el pont solidari que, especialment en l’àmbit educatiu, homes i dones d’un i altre costat de l’atlàntic hem vingut construint al llarg de més de tres dècades. I, una vegada més, fèiem arribar un missatge de gratitud al poble de Nicaragua pels seus esforços continuats per l’eradicació de l’analfabetisme.

EL DOCUMENTAL
A “La Revolución tiene todas las vocales” una jove brigadista de Managua, estudiant de periodisme, que viatja al llunyà Ric Coco seguint la crida de l'AEPCFA, descobreix i ens ajuda a entendre la magnitud de la gesta popular iniciada en la Croada Nacional d'Alfabetització, CNA, en 1980 i culminada el 2010 amb la declaració de Nicaragua Territori Lliure d’Analfabetisme. El documental és una crònica del fet històric, polític i pedagògic sens dubte més rellevant sorgit de la Revolució Popular Sandinista: la CNA. Una crònica feta amb la mà artesanal, pacient i creativa i la peculiar mirada ideològica i estètica de Pep Caballé. Però, sobretot, una crònica feta amb amor, amb tant d’amor que segur que sacsejarà ben fort el cor de la gent de Nicaragua i arreu quan tingui ocasió de veure el documental.  

L’AUTOR
Pep Caballé (Calella de la Costa, 1954) viu, somia i treballa a les terres gironines, concretament a Sant Gregori, la Vall de Llémena. Mestre, infògraf i documentalista solidari amb el poble de Nicaragua i particularment amb l’Alfabetització i l’Educació Popular és autor d’altres treballs centrats en Nicaragua: “Salt-Quilalí, anar i tornar”, 2002, “El Centro Termal de San Francisco Libre”, 2003, “¿Qué cosa es la alfabetización mi hermano?. Celebrando el XXV Aniversario de la CNA”, 2005, “Somos andando”, 2007...

L’ESTRENA
En un marc acollidor, una cinquantena de persones vam gaudir d’aquell petit moment històric que sempre representa l’estrena d’un documental d’aquest tipus, d’un documental que registra, construeix i ens permet compartir la memòria d’un poble. Un llarg aplaudiment final dirigit a aquest poble en la persona de Pep Caballé, unes paraules agraïdes d’una nica present a l’acte i un debat alternat amb tastets de “gallopinto”, “enchiladas” i altres coneguts plats de la cuina nicaragüenca. Un acomiadament càlid... i a pensar en les propers projeccions a les comarques gironines.