dijous, 28 de juny del 2012

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “ENSENYAR, APRENDRE, SALVAR-SE. LAN DAUKAIA, LAN TAKAIA, SWAKWI TAKAIA” A L’ESCOLA D’ADULTS ELS TARONGERS DE MATARÓ


NOTA DE PREMSA. M.B. i E.

El passat dilluns 25 de juny, a les 19h, l’Associació d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador presentà el llibre “Ensenyar, aprendre, salvar-se. Lan Daukaia, Lan Takai, Swakwi Takaia” a l’Escola d’Adults d’Els Tarongers, del barri de Cerdanyola de Mataró, amb el suport de l’Ajuntament d’aquesta ciutat.

El mestre Sebas Parra, com a representant de l’entitat, formà part d’una taula rodona amb la sra. Pepa Llobet, responsable de la formació d’adults de l’Institut Muncipal d’Educació; la sra. Esther Benito, mestra i directora  de l’Escola d’Adults Els Tarongers; la sra. Adama Bojang, membre de l’Associació Musu Kafo i la sra. Asmaa Aouattah, membre de l’Associació Taghrast Espai-Amazic. Totes elles van repassar la formació d’adults a Mataró, l’alfabetització dels anys 70 i la d’ara, la importància d’aquesta per a l’autonomia de les persones i la importància del respecte a la diversitat lingüística. Després es parlà del procés de realització del llibre que, com diu a la contraportada, “…vol ser un manifest col·lectiu a favor de la llengua, de totes les llengües, especialment les minoritàries, minoritzades i/o en perill d’extinció, i del dret a l’alfabetització i l’educació de totes les persones sense distinció de cap mena.”.

En acabat, s’obrí el debat entre les 50 de persones assistents, i es féu una dinàmica en què cadascuna d’elles explicava d’on venia, quina era la seva llengua materna i deia una paraula que li agradés: pau (salam, kairo, afra, badole), convivència, amistat (damoro), cel, volar, acaronar, aprendre, català, Mataró, papallona, xiuxiueig, tendresa, vine (binte), amor (tayri)… van ser alguns dels mots que van omplir la biblioteca de l’Escola d’Adults, que van mostrar la diversitat de llengües: català, castellà, àrab, amazic, balant, mandinga, foula… A Mataró, amb més de 107 nacionalitats distintes, es parlen més de 120 llengües diferents. Vegeu informació de l’acte i del llibre al bloc http://aepcfagirona.blogspot.com.es/.

El proper 29 de juny, a les 21,30h, al Pati Llimona de Barcelona es presenta el documental que contextualitza aquest llibre, sobre l’alfabetització a Nicaragua i el dret a l’educació.



PRESENTACIÓN DEL LIBRO “ENSEÑAR, APRENDER, SALVARSE. LAN DAUKAIA, LAN TAKAIA, SWAKWI TAKAIA” EN LA ESCUELA DE ADULTOS Els Tarongers DE MATARÓ

NOTA DE PRENSA. M.B. i E.

El pasado lunes 25 de junio, a las 19h, la Asociación de Educación Popular Carlos Fonseca Amador presentó el libro “Enseñar, aprender, salvarse. Lan Daukaia, Lan Takai, Swakwi Takaia” en la Escuela de Adultos Els Tarongers, del barrio de Cerdanyola de Mataró, con el apoyo del Ayuntamiento de esta ciudad.

El maestro Sebas Parra, como representante de la entidad, formó parte de una mesa redonda con la sra. Pepa Llobet, responsable de la formación de adultos del Instituto Muncipal de Educación; la sra. Esther Benito, maestra y directora  de la Escuela de Adultos Els Tarongers; la sra. Adama Bojang, miembro de la Asociación Musu Kafo y la sra. Asmaa Aouattah, miembro de la Asociación Taghrast Espacio-Amazig. Todas ellas comentaron diferentes aspectos de la formación de adultos en Mataró, la alfabetización de los años 70 y la actual, su importancia para la autonomía de las personas y la importancia del respecto a la diversidad lingüística. Después se habló del proceso de realización del libro que, como dice a la contraportada, “…quiere ser un manifiesto colectivo a favor de la lengua, de todas las lenguas, especialmente las minoritarias, minorizadas y/o en peligro de extinción, y del derecho a la alfabetización y la educación de todas las personas sin distinción de ningún tipo.”.

Después, se abrió un debate entre las 50 de personas asistentes, iniciándose previamente  una dinámica en qué cada una de ellas explicaba de donde venía, cuál era su lengua materna y decía una palabra que le gustaba especialmente, por su significado o sonoridad: paz (pau, salam, kairo, afra, badole), convivencia, amistad (amistat, damoro), cielo (cel), volar, acariciar (acaronar), aprendre, català, Mataró, mariposa (papallona), susurro (xiuxiueig), ternura (tendresa), ven (vine, binte), amor (tayri)… fueron algunas de las palabras presentes en la biblioteca de la Escuela de Adultos, que mostraron la diversidad de lenguas: catalán, castellano, árabe, amazig, balant, mandinga, fula… En Mataró, con más de 107 nacionalidades distintas, se hablan más de 120 lenguas diferentes. Ver información del acto y del libro en el bloc http://aepcfagirona.blogspot.com.es/.

El próximo 29 de junio, a las 21,30h, en el Pati Llimona de Barcelona se presenta el documental que contextualiza este libro, sobre la alfabetización en Nicaragua y el derecho a la educación.


1 comentari:

Mirna ha dit...

Esta bueno poder leer distintos libros y tener la posibilidad de conocer el trabajo de autores diferentes con sus creaciones. Por eso cuando me voy de vacaciones al obtener promociones lan a otro lugar disfruto de leer a los principales autores de esa tierra